2010. február 22., hétfő

Peti féle lecsó, avagy rántásos ződségfőzelék szalámival

Na, ez komplikáltabb, mint a húsleves. Vegyétek figyelembe, hogy én három és fél literes wokban csinálom és épphogy belefér. Essünk neki:

Hozzávalók:

-80 deka murok (répa)
-40 deka hagyma
-30 deka ződpaprika
-80 deka paradicsom
-30 deka pityóka (krumpli)
-fél kiló petrezselyemgyüker
-fél kiló csiperke
-30 deka szalámi
-4 deci olaj
-egy liter tej
-egy evőkanál só
-öt púposacska evőkanál liszt
-sok tejföl (csak tálaláskor)

Elkészítés:

Veszed a főzőedényt, öntesz bele 2,5 deci olajat, belerakod a sót s felrakod a tűzhelyre, hogy szokja. Utána nekiállsz megpucolni a murkot, petrezselymet, hagymát aztán megmosod a gombával, paprikával, paradicsommal együtt. A petrezselymet és a murkot vékony karikára vágod, a hagymát, gombát, paprikát apró kockára, a pityókát nagyobb kockára, a paradicsomot pedig vékony cikkekre. Miután mind kész, beleöntöd az edénybe, majd rá az összes olajat. Eddig így néz ki:

(az öngyújtó csak a méretarány miatt)

Most akkor odatesszük főni max lángon és serényen kevergetjük-kavargatjuk. Öt perc múlva felöntjük 4 deci vízzel, majd hagyjuk főni szeszélyes kavargatásainkkal megzavarva, nehogy odaégjen (odasüljön, -kozmáljon). Néha néha pótoljuk vízzel, hogy az majdnem mindig kilátsszon a darabok közül. Most így néz ki:

(a pénz csak a méretarány miatt. Kérem a mocskos gázkályhától és faltól eltekinteni!)

20-30 perc múlva, mikor már puhultak a zöldségeink, belerakjuk a paradicsomot és a pityókát. Főzzük addig, mig már minden zöldség majdnem kész és ebben a pillanatban gyorsan a lisztet masszává keverjük 1,5 deci olajjal és beleöntjük az edénybe. Serényen kevergetjük, mert ilyenkor hajlamos odaégni. Egy perc elteltével három adagból beleöntjük az egy liter tejet. A kevergetést addig nem hagyjuk abba, míg a langot el nem zárjuk. Addíg kóstoljuk, míg kész nem lesz és utána levesszük a tűzről, letesszük az asztalra és így néz ki:

(a citrom nem csak a méretarány miatt)

Hagyjuk hűlni és összeállni az ízeket két órát. Utána tálaljuk, tejföllel felröccsintjuk. És ugye, milyen finom?

Használati útmutató:

-minden elővételnél öntsük fel tejjel (ha nincs, vízzel), mert másképp száraz lesz
-minden kajálásnál, napról napra finomabb, így törekedjünk az utolsó adag elfogyasztására

Megjegyzések:

-általában 43 apró darab zöldségből, szalámiból, vagy más darabos alkatrészből egy az edény mellé esik. Ez nagy átlagban véve pontos adat. Nyugodtan utána lehet számolni.
-három véletlen újj-elvágási kísérlet után elvágod az újjad. Utána csíp a só
-ha a hagyma mellé Zorán énekel, nem csíp annyira daraboláskor. Talán nyugodtabb.

Legvégül: jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése