Hozzávalók:
-80 deka murok (répa)
-40 deka hagyma
-30 deka ződpaprika
-80 deka paradicsom
-30 deka pityóka (krumpli)
-fél kiló petrezselyemgyüker
-fél kiló csiperke
-30 deka szalámi
-4 deci olaj
-egy liter tej
-egy evőkanál só
-öt púposacska evőkanál liszt
-sok tejföl (csak tálaláskor)
Elkészítés:
Veszed a főzőedényt, öntesz bele 2,5 deci olajat, belerakod a sót s felrakod a tűzhelyre, hogy szokja. Utána nekiállsz megpucolni a murkot, petrezselymet, hagymát aztán megmosod a gombával, paprikával, paradicsommal együtt. A petrezselymet és a murkot vékony karikára vágod, a hagymát, gombát, paprikát apró kockára, a pityókát nagyobb kockára, a paradicsomot pedig vékony cikkekre. Miután mind kész, beleöntöd az edénybe, majd rá az összes olajat. Eddig így néz ki:
Most akkor odatesszük főni max lángon és serényen kevergetjük-kavargatjuk. Öt perc múlva felöntjük 4 deci vízzel, majd hagyjuk főni szeszélyes kavargatásainkkal megzavarva, nehogy odaégjen (odasüljön, -kozmáljon). Néha néha pótoljuk vízzel, hogy az majdnem mindig kilátsszon a darabok közül. Most így néz ki:
20-30 perc múlva, mikor már puhultak a zöldségeink, belerakjuk a paradicsomot és a pityókát. Főzzük addig, mig már minden zöldség majdnem kész és ebben a pillanatban gyorsan a lisztet masszává keverjük 1,5 deci olajjal és beleöntjük az edénybe. Serényen kevergetjük, mert ilyenkor hajlamos odaégni. Egy perc elteltével három adagból beleöntjük az egy liter tejet. A kevergetést addig nem hagyjuk abba, míg a langot el nem zárjuk. Addíg kóstoljuk, míg kész nem lesz és utána levesszük a tűzről, letesszük az asztalra és így néz ki:
Hagyjuk hűlni és összeállni az ízeket két órát. Utána tálaljuk, tejföllel felröccsintjuk. És ugye, milyen finom?
Használati útmutató:
-minden elővételnél öntsük fel tejjel (ha nincs, vízzel), mert másképp száraz lesz
-minden kajálásnál, napról napra finomabb, így törekedjünk az utolsó adag elfogyasztására
Megjegyzések:
-általában 43 apró darab zöldségből, szalámiból, vagy más darabos alkatrészből egy az edény mellé esik. Ez nagy átlagban véve pontos adat. Nyugodtan utána lehet számolni.
-három véletlen újj-elvágási kísérlet után elvágod az újjad. Utána csíp a só
-ha a hagyma mellé Zorán énekel, nem csíp annyira daraboláskor. Talán nyugodtabb.
Legvégül: jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése